Kotli na polena švedske kvalitete.

Trend razvoja kotlov na lesno biomaso narekuje tudi švedsko podjetje CTC , ki v svojih proizvodih združujejo kakovostne materiale, kvalitetno izdelavo in inovativne tehnične lastnosti že od leta 1923.

Kotel na uplinjanje CTC V40 in CTC V22 – VERJETNO NAJBOLJŠA TOVRSTNA NAPRAVA NA TRGU

Ogrevalna kotla za uplinjanje polen (piroliza) CTC V40 Lambda in V22 Lambda sta bila zasnovana v skladu z najzahtevnejšimi tehnološkimi standardi. Oba ustrezata vsem zahtevam Evropske Komisije o izpustih v okolje in celo najstrožjim predpisom evropskih držav pri podelitvi nepovratnih sredstev za investicije za varčno rabo obnovljivih virov energije kot so na primer zahteve nemškega BAFA.

Privlačna in domiselna zasnova kotlov omogoča njihovo enostavno uporabo in namestitev. Vortex zasnova izgorevalne komore in inovativna keramična obloga zagotavljata zelo majhne izpuste škodljivih snovi v okolje.

Zaradi izjemno dobrega prenosa toplote v kotlu je izkoristek izgorevanja kar zavidljivih 92%.

Obe prednji vrati lahko namestimo tako, da se odpirata bodisi na levo ali desno stran. Opremljeni sta tudi z dobro zasnovanimi ročaji za lažje odpiranje.

Vgrajena prostorna izgorevalna komora ima stranske panele, ki zagotavljajo optimizacijo dovoda primarnega zraka, preprečujejo tvorjenje smole in omogočajo lažje posedanje polen v procesu izgorevanja. Turbolatorje toplotnega izmenjevalnika povsem enostavno očistimo s pomikanjem ročice, ki jo lahko namestimo na levo ali na desno stran kotla. Pepel, ki v procesu gorenja ostane, iz izgorevalne komore zlahka pometemo v vgrajen zbirni predal, ki se nahaja pod kotlom.


Ogrevalna kotla za uplinjanje polen (piroliza) CTC V40 Lambda in V22 Lambda sta uvrščena na seznam ustreznih naprav Eko sklada RS za pridobitev ugodnih Eko kreditov in nepovratnih sredstev.

 • Učinkovitost izgorevanja do 92%
 • Zanemarljivi okoljski izpusti, ki ustrezajo najstrožjim standardom
 • Učinkovit sistem s sesalnim ventilatorskim “podpihom” reguliran s številom vrtljajev
 • Inovativni stranski paneli izgorevalne komore
 • Velik nalagalni prostor za polena do dolžine 0,5 m
 • Sesanje dimnega plina omogoča dolaganje brez dima v kurilnici
 • Vgrajen predal za čiščenje pepela
 • Keramična izgorevalna komora z Vortex zasnovo
 • Enostavno čiščenje cevnega toplotnega izmenjevalnika kotla s turbolatorji
 • Odpiranje vrat na levo ali desno stran.
 • Atraktivna oblika z domiselnimi kljukami za lažje odpiranje
 • Inovativen uporabniku prijazen komandni panel

Kotel krmili sodobna inteligentna regulacijska elektronika, ki jo upravljamo preko uporabniku prijaznega komandnega panela, nameščenega na vrhu kotla. Verzija LAMBDA ima serijsko vgrajeno tudi vremensko vodeno regulacijo za krmiljenje ogrevalnih krogov objekta.


TipV40V22
Nazivna močkW36 / 4222
Izkoristek kotla%91 / 9291
Prostornina komore za gorivol138
Globina komore za gorivomm549
Največja dolžina polenmm500
Težakg470460
Največji dopustni obratovalni tlakbar3
Najmanjši dopustni vlek dimnikambar0,15
Dimni priključek Premer dimnikamm150 (125 - 200)
Priporočena prostornina hranilnikal2000 - 30001500 - 2500
Regulacijski sistemKotlovna regulacija / Vremensko vodena regulacija ogrevalnih krogov
Vsebnost vode kotlal105114


Kotli na uplinjevanje CTC V35

Zanesljiv in zmogljiv uplinjevalni kotel s sesalnim vlekom, zasnovan za učinkovito in okolju prijazno ogrevanje vašega doma s poleni. Velika polnilna komora omogoča dolge intervale polnjenja in enostavno nalaganje do pol metra dolgih polen. Sesalni ventilator zagotavlja stabilen vlek dimnika brez smradu v kurilnici. Učinkovita uplinjevalna komora, inovativen dovod primarnega in sekundarnega zraka ter obstojen katalizator zagotavljajo učinkovito izgorevanje brez okolju škodljivih emisij ter izjemen prenos ustvarjene energije v kotlovno vodo.RUSSEX - OČISTITE KOTEL IN DIMNIK...

Pri sežiganju kuriv, bodisi so to premog, drva, lesni odpadki, smeti, kurilna olja, mazut in drugo, se namreč srečujemo s problemi, kot so:
 • Prevelike količine pepela in s tem prekoračene emisije dimnih plinov v ozračje (NOx, SO2, SO3, CO, CO2)
 • Pojav oblog in korozije v samih sežigalnih napravah – sistemih, kotlovnicah,...
 • Zaradi oblog zmanjšan toplotni efekt izgorevalnega sistema, večja poraba goriva
 • Možni požari zaradi vžigov oblog v izgorevalnem sistemu, dimnih ceveh itd...
 • Negativni vpliv na zdravje delovnega osebja v termoelektrarnah, toplarnah kot tudi na samo prebivalstvo
 • Nastajanje in tvorjenje mulja ter korozije v rezervoarjih za tekoča kuriva

REŠITEV JE ... RUSSEX - katalizator izgorevanja


Iz našega asortimana, Vam nudimo vrsto specialnih aditivov oz. katalizatorjev za popolnejše in kvalitetnejše izgorevanje različnih vrst kuriv. Uporabniki so predvsem majhne individualne kurilnice, industrijske - enegetske kotlovnice, toplarne, termoelektrarne, sežigalnice, ...

Seveda se znanost in praksa trudita, da omenjene probleme omejita oz. zmanjšujeta s ciljem, da se doseže najučinkovitejše delovanje sistemov. Velik poudarek se daje proizvodnji energije (čimveč / čim ceneje / boljše)- obenem pa z minimalnim onesnaževanjem okolja. To lahko dosegamo poleg vse modernejše tehnologije sežiganja tudi s kemijskimi pripomočki – aditivi oz. katalizatorji. Njihov koristen učinek je poznan že iz 60-tih let prejšnjega stoletja. V vseh teh letih se je znanje in izkušnje, ki ga je imela stroka, poglobilo in katalizatorji so postali dostopni za uporabo v različnih ogrevalnih sistemih.

Katalizatorji so v bistvu različne kemične prvine ali spojine, ki sodelujejo v kemični reakciji, vendar ne prehajajo v končni rezultat reakcije. Kemično reakcijo samo pričenjajo in pospešujejo oz. s svojim učinkovanjem omogočajo njen potek.

Izgorevanje je prav tako kemična reakcija, kjer lahko s pomočjo katalizatorjev omogočamo popolnejše oziroma »čistejše« izgorevanje.