Kvalitetni materiali za talno ogrevanje / hlajenje REHAU


Nizkotemperaturni režim ogrevanja pomeni maksimalen prihranek!Talno / stensko ogrevanje


Talno gretje ima več lastnosti, ki so edinstvene in jih ne moremo oponašati z nobenim drugim načinom ogrevanja. Temperatura pretoka običajno nikoli ni višja od 45°C, zaradi česar se možnosti za izbiro ogrevalnega vira izjemno povečajo. Posledica so manjši energetski vložki in vrhunsko termično udobje. Seznam prednosti je tako dolg, da ga bomo namenoma izpustili. Ploskovna ogrevanja so odlična rešitev tudi za tiste, ki jih rado zebe, saj v pravilno načrtovanem in ogretem prostoru taka možnost sploh ne obstaja.

Tople noge in hladna glava zagotavljajo dobro delovanje človeškega telesa v vseh pogledih, takšna je tudi razporeditev toplote v prostorih z talnim ogrevanjem. Potrebno je še izbrati cevi z dolgo življenjsko dobo in sistem za spajanje, ki bo zanesljivo tesnil dolga desetletja. Talno ogrevanje spada v skupino sistemov „vgradi in pozabi“, s čimer se lahko pohvali malo drugih tovrstnih napeljav.

Cevi za talno gretje

Eden boljših je sistem cevi za talno gretje / hlajenje nemškega proizvajalca Rehau, ki vsebuje elemente za vse možne načine polaganja in spajanja. Poleg vrste različnih podlag in načinov pritrjevanja cevi je glavni del sistema cev Rautherm, ki izpolnjuje in presega zahteve standardov. Izdelana iz zamreženega polietilena PE-Xa, s trodimenzionalno molekularno mrežo izjemne trdnosti, pri čemer cev ostaja upogljiva. Spajanje vseh delov izvedejo z drsno tulko, brez dodatnih tesnil. Zanesljivost takšnega spoja najbolj podčrta dejstvo, da ga lahko izvedemo tudi v estrihu.

Rehau cevno ogrevanje za stene in strop

V sodobni gradnji se pojavi kup razlogov, zakaj bi bilo dobro ogrevanje položiti tudi v steno. Na ta način lahko prostor ogrevamo in ohlajamo. Izbira elementov za pritrditev in vgradnjo zadovolji vse potrebe in izvedbe, od suhe do mokre vgradnje. Vpenjalne letve, plošče, mreže in vsakovrstna držala zagotavljajo, da bo cev ostala točno tam, kamor smo jo pritrdili, debelina ometa pa bo za malenkost večja kot običajno. Takšne termično aktivirane stene lahko prilagajajo prostorsko klimo vse leto.

Na videz zamotana stropna montaža postane enostavna zaradi mavčnih plošč, v katere je grelna cev že vgrajena. Pritrjevanje izvršimo neposredno na strop ali na visečo podkonstrukcijo, ki je lahko kovinska ali lesena. S štirimi različnimi velikostmi plošč brez težav pokrijemo strope tudi v bolj razčlenjenih prostorih.

Natančna regulacija

Grelno hladilne stene bodo odlično delovale samo s pomočjo natančnega vodenja temperature vode v obtoku. Nikoli jih ne smemo ohladiti pod temperaturo kondenzacije vlage v zraku, zato morajo biti stropi in stene vedno za 2°C bolj topli, kot je temperatura rosišča. Mavčni nosilni elementi odlično sprejemajo in oddajajo vlago, zato ne bo neprijetnih presenečenj, tudi če temperatura malo zaniha.